Prva in zadnja stvar, ki jo naredimo je dih.
Vmes se zgodi življenje.


Na naše počutje lahko zavestno vplivamo predvsem z dihom, saj način dihanja vpliva na naš um. Počasneje, kot dihamo, več nadzora imamo nad njim in našimi mislimi. Če potem takem um sledi dihu in telo umu, je naše orodje do boljšega fizičnega, psihičnega ter emocionalnega počutja vedno DIH.


Vdih poleg kisika, dušika in ogljikovega dioksida vsebuje tudi prano, življenjsko silo. Redno nas učijo, da ne moremo živeti brez kisika; res je tudi, da ne moremo živeti brez prane, vitalne sile, ki energizira um, telo in zavest.


   • Hitrost dihanja in stanje duha sta neločljiva.

   • Počasneje kot imate dihanje, več nadzora imate nad svojim umom.
   • Um sledi dihu in telo sledi umu.
   • Povprečna hitrost dihanja pri večini ljudi znaša približno šestnajstkrat na minuto. Ko se stopnja dihanja poveča ali če postane hitra in nepravilna, postane tudi um moten in nestabilen.


Zakaj ali kako dih nadzoruje um?

Ko je vaš um miren, meditativen in pod vašim nadzorom, bo hitrost dihanja počasna, enakomerna in mirna. S počasnim in enakomernim dihanjem boste pomirili svoj um. Ko spremenite hitrost dihanja, spremenite svoje duševno stanje.


Od vseh pozitivnih sprememb, ki jih človek lahko naredi, je prakticiranje dihalnih tehnik ali pranajamov verjetno najučinkovitejše orodje za razvoj višje zavesti in za povečanje zdravja, vitalnosti in povezanosti v svojem življenju.


V zadnjem obdobju je naš dih še posebno na preizkušnji in poslednično tudi naše čustveno stanje, če se tega zavedamo ali pa ne. Z dihalnimi tehnikami ne bomo le poskrbeli za umirjeno notranje stanje ampak in predvsem tudi za zdravje naših pljuč, za povečanje pljučne kapacitete, za zdrav živčni sistem, krvni pritisk, čisto kri, pljuča, občutek prizemljenosti in povezave s seboj.


MEDITACIJA

»Molitev se zgodi, ko je um usmerjen in človek govori z Neskončnostjo. Meditacija pa ko um postane popolnoma čist ter dojemljiv in se Neskončnost pogovarja s človekom. "


Poznamo več tehnik meditacije. Poleg zdravlinih meditacij, vizualizacij bomo pri meditaciji uporabljali tudi mudre (položaj rok, ki usmerjajo tok naše energije po telesu do možganov z namenom stimulacije različnih emocij in navad), mantre (ki z vibracijo in pomenom spreminjajo vzorce uma in kemijsko stanje možganov) in tehnike dihanja.


Skozi naša srečamja “dih in meditacija” bomo poskrbeli za zdravje naših pljuč, naše čustveno stanje ter za umirjen in uravnotežen um. Vsako srečanje bo imelo svojo temo, ki bo povezana z dihom in meditacijo. Naša praksa bo v nas prebujala sposobnost in zavedanje, da smo sami svoj zdravitelj.


Prisrčno vabljeni h kreiranju najpomembnejšega odnosa, odnosa do sebe.