‘Jin je in’

Jin joga danes dobiva veliko pozornosti predvsem zato, ker jang koncept (hiter tempo, akcija, delovanje) prevladuje v našem sodobnem načinu življenja in da ustvarimo neko ravnovesje v sebi, potrebujemo tudi jin elemente (mir, tišino in umik).


Vsakodnevni stres vpliva na naše telo, um in dušo. Čeprav hrepenino po lagodnosti in užitku v življenju, še vedno nadaljujemo s tem hitrim tempom, ker se ne znamo ustaviti in samo biti. To, da ne storimo nič, nam danes predstavlja izziv zaradi prepričanja, da je vedno potrebno delovanje. A tudi v nedelovanju se zgodi akcija; ta notranja alkimijia, ki dovoli, da se ustvari zdravo ravnovesje in zdravljenje.


Jin joga terapija je namenjena prav temu, da ustvari prostor, v katerem se lahko ustavimo, da pomladimo telo, razjasnimo um, odpremo srce in omogočimo, da se zgodi energetsko zdravljenje.


Deluje na jin tkiva, ki jih skozi jang vadbo zanemarjamo; saj z gibanjem, telovadbo krepimo le jang tkiva (npr. mišice). In kaj so pravzaprav jin tkiva? To so sklepi, tetive, vezivno tkivo; skratka tkiva, ki so bolj trdna in manj prožna. S tehniko jin joge, ko nam dolgotrajni položaji omogočajo, da se mišice popolnoma sprostijo in težo nosijo jin tkiva, dosežemo krepitev naših sklepov, tetiv in sproščanje vezivnega tkiva, ki je največji organ v našem telesu. Ustvarjanje medsklepne tekočine, ki preprečuje obrabljanje sklepov, regeneracija telesa, prožnost, globoko olajšanje in sprostitev ter posledično opuščanje blokad v telesu, so samo nekateri izmed pozitivnih učinkov jin joge.


Jin joga izhaja iz starodavne daoistične tradicije jin&jang. Jang se nanaša na ritem in ponavljanje, kar ustvarja toploto v telesu. Jin pa je pasiven, hladi telo in pomirja um. Popolnoma nasprotni sili, a vendar med seboj povezani.


Jin joga deluje na sprostitvi in opustitvi ter čuječnosti. Položaji in uporaba akupresurnih točk stimulirajo naše meridiane (energetske kanale v telesu, ki vodijo do notranjih organov) ter omogočajo energiji ‘chi’ (naša življenjska energija), da zopet prosto steče po telesu. Prinese pretočnost in boljše počutje, stimulira pa tudi zdravje naših notranjih organov. Skozi jin jogo se resnično ustavimo, potopimo v tukaj in sedaj, opazujemo, sprejemamo sebe, spuščamo blokade, fizične in čustvene, ter ustvarimo nov prostor svobode v našem telesu in umu.

Ko sem sama prvič poskusila jin jogo me je po lekciji preplavil občutek popolne globoke sprostitve in olajšanja v predelih telesa, za katere se nisem niti zavedala, da se jih je možno tako globoko sprostiti. Kot, da bi bila na najboljši masaži v mojem življenju :)


Če želite res pobožati vašo dušo, dobrodošli na jin jogi.